kerabu sotong

Tuesday, August 2, 2011

Mengikut RND saya kerabu sotong ini ada 2 versi. saya dah cuba.. sesape yang nak cuba resepi ni silakanlah.. saya pun amik resepi ni dari orang jgk.


Kerabu sotong  versi Thai style

Bahan-bahan ( 2-4 people )
· satu mangkok Sotong
· 2 biji limau nipis
· Daun ketumbar
· 1-2 bawang besar
· 3 sudu besar fish sauce ( BUDU HA.HA.)
· 1 sudu besar gula
· 1 sudu kecil garam (ikut rasa)
· 5-10 Cili padi (ikut rasa)
· bole juga taruk tauge & tomato, suuhun dan kacang panjang .


Cara-cara
1. Bersihkan sotong.
2. potong bulat2, masukkan kedalam bowl. then tarukkan boiling water dlm bowl. rendam selama 5min..so sotong tu masih lembut. separuh masak
3. Potong cili, daun ketumbar(segenggam), bawang besar.
4. campur semua bahan..dan rasa.. OPS JGN POSE KAN>
5. jangan lupa sejat sotong..buang air...

KERABU SOTONG

Bahan-bahan ( 2 orang makan )
· 300 gm sotong – potong cincin
· 1 ulas bawang besar merah – dihiris nipis
· 5 urat kacang panjang – dipotong anggaran 1-2 cm
· 1 biji tomato – dipotong kecil
· 1 batang serai – dihiris halus
· 2 biji cili merah – dicincang kasar
· 5 biji cili api – diketuk dan cincang kasar
· 3 sudu besar sos ikan
· 1 ½ biji limau nipis
· Segenggam daun ketumbar
· Gula nira (Kelantan) atau gula Melaka atau gula merah yang telah dicairkan dengan air – secukup rasa
· Garam secukup rasa


Cara-cara
1. Sotong direbus dahulu hingga masak. Ketepikan.
2. Bancuh gula, sos ikan dan garam terlebih dahulu. Kemudian masuk semua bahan lain termasuk sotong. Perah limau nipis. Gaul rata dan rasa supaya dapat balance masam, manis dan masin mengikut selera.
3. Kerabu ini enak dihidang sejuk.
4. NOTA : Semua sukatan adalah anggaran, boleh adjust ikut citarasa masing-masing. Elok dimasinkan sedikit supaya sesuai rasanya bila dimakan dengan nasi putih. Secret ingredient untuk kerabu ini ialah gulanya, jangan pakai gula putih.

0 comments: