KETUPAT SOTONG

Monday, August 1, 2011


Bahan-bahan:
1 kg sotong
400 gram beras pulut [rendam 2 jam]
5 cm halia (di potong halus)
3 biji bawang merah (dipotong)
1 sudu besar halba
4 cawan santan
Lidi kelapa dipotong 2 inci
1 sudu kecil gula
garam (secukup rasa)

Cara - caranya;
1. Sotong dibuangkan kulit nipisnya dan dibasuh sehingga bersih. Tos kering.
2. Kukuskan pulut sehingga naik wap.
3. Angkat pulut dan masukkan dalam mangkuk. Gaulkan dengan 1 cawan santan yg telah dicampurkan garam.
4. Gaulkan pulut sehingga sebati dan berminyak.
5.Masukkan pulut anggaran 3/4 badan sotong.
6. Tutup badan sotong dengan lidi kelapa yang dipotong supaya beras pulut tidak terkeluar.
7. Rebus sotong tersebut dengan 1 cawan santan sehingga masak dengan api sederhana.
8. Masukkan lagi 2 cawan santan ,halia, bawang, halba, gula & garam.
9. Masakkan sehingga mendidih dan agak pekat.

·  BAHAN-BAHANNYA :-) 
·  6 ekor sotong bersaiz sedang (tanpa telur)
·  2 sdb beras pulut (direndam bersama sedikit santan pekat selama 1 jam)
·  1 cawan santan pekat
·  2 keping gula melaka (ikut citarasa)
·  3 helai daun pandan (disimpul)
·  sedikit halba
·  secubit garam
·  toothpick secukupnya 
·  CARA-CARA MEMBUATNYA :-)
·                     Isikan beras pulut ke dalam perut sotong 1/3 penuh. Cucuk kepala dan badan sotong dengan toothpick agar pulut tidak terkeluar.
·                     Di dalam periuk  masukkan semua bahan dan masak di atas api yang sederhana sehingga kuah pekat dan sotong kelihatan bulat. (menandakan pulut sudah masak)
·                     Angkat dan hidangkan. Sebelum makan jangan lupa buang toothpick tu...kang ada yang tertelan lak. Kah..kah..kahh

0 comments: